Cu gândul la scris, o seară din iunie

Mi-a lipsit scrisul în ultimele două luni însă mi-am scris în gând în fiecare zi, și a fost ok. Am început un curs mai intens de limba olandeză care îmi ocupă destul de mult timp, dar care mă face din ce în ce mai stăpână pe dialoguri și totodată îmi oferă o mare relaxare cât timp îl parcurg.

Interacționez mult mai ușor cu persoane din jurul meu, asta pentru că a dispărut o parte din teama pe care o aveam la început, teama de a vorbi.

Îmi este ușor să pun întrebări și să fac răspunsuri scurte, să povestesc o întâmplare în propoziții mai simple sau să interacționez pentru o joacă a copiilor în parc. Cred că pe măsură ce voi interacționa mai des îmi va fi si mai ușor.

Copiii merg în continuare la școală/grădiniță, nu au luat vacanță încă, asta se va întâmpla pe 15 iulie.

Anastasia va merge la școală în grupa 1 și David va trece in grupa 4.

Doamne, ambii copiii ai mei merg la școală.🙈

La școala primară clasele se numesc grupe, (cred că am mai menționat într-un alt articol).

Azi am mers ca Anastasia să își cunoască profesoarele și o parte din colegi. S-a simțit oarecum familiarizată cu prezentarea școlii pentru că o știa deja și culmea este că va avea și aceeași clasă 1B și aceeași profesoară pe care David o are acum în grupa 3 și o a doua profesoară pe care a avut-o David in grupa 1/2. Profesoarele se schimba în fiecare an și e posibil și în cursul anului să se întâmple asta și nici un copil nu e afectat de acest lucru, din contră sunt chiar deschiși la schimbări.

Și acum simt nevoie să fac o paranteză, eu în clasele primare 1-3 am avut aceeași educatoare, care avea „elevii ei favoriți” și toată lumea știa asta și nimeni nu zicea nimic, totul era o normalitate. În Olanda nu există „favoriți” sau „mame pe la catedră cu cadouri” pot să stau liniștită ,copii mei vor fi tratați la fel ca și ceilalți.

Să revenim….

Anastasia va spune la revedere grădiniței după doar 4 luni de când merge, dar cred că este pregătită pentru pasul următor, chiar și doamnele de acolo spun asta, deși ea încă nu vorbește olandeza decât câteva fraze, dar cred că înțelege mai mult decât poate vorbi. Săptămâna trecută a zis prima propoziție întreagă acasă : ” Vino fluture, eu vreau să te prind” când le-am povestit asta doamnelor la grădi nu păreau surprinse, la grădi zic că mereu spune lucruri sau cere. Și-a făcut o prietenă cu care se joacă mult împreună, râd și aleargă de mână.❤️ Își face ușor prietene și la locurile de joacă, se întâlnește mereu cu două fetițe care sunt de naționalitate poloneză și nici ele nu vorbesc mult olandeză dar joaca pentru ele vine natural.

David în schimb este din ce în ce mai mult de aici, își face prieteni și el ușor. Fac întâlniri de joacă împreună acasă la noi sau la ei. Fiecare copil știe când are zilele libere din săptămână și își poate face întâlnirile de joacă. David știe că lunea și joia are înot și nu poate face întâlniri. Se joacă cu ei în curte, în camera lui, pe stradă sau în parcul de alături cu loc de joacă. Uneori avem casa plină de copii, ei se distrează minunat la întâlniri, cer voie pentru orice lucru din casă, se pun la masă toți la câte o gustare și mulțumesc politicos apoi.

Mă bucur tare mult că au parte de această copilărie firească cu joacă între ei afară, explorând și inventând jocuri. Sper să țină cât mai mult această perioadă pentru ei, iar eu să îmi hrănesc copilul interior prin ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: