Acasă pentru noi este acum Olanda, numele oficial fiind acum Țările de jos. Ne-am documentat putin despre cultura lor, am luat la pas locurile învecinate de unde locuim și am scris mai jos și pentru voi ceea ce mi s-a părut interesant.
Câteva lucruri pe care le-am descoperit despre Olanda.
O treime din Olanda se află sub nivelul mării. Amsterdam este construit în întregime pe piloni de lemn, astfel dacă aterizați pe aeroportul Schiphol, vă aflați la 4,5 metri sub nivelul mării.
Impresionant este faptul că 1000 de mori vechi funcționează astăzi și majoritatea sunt de fapt pompe de apă.
Cei care sunteți iubitori de flori, aici cu siguranță veți găsi de la faimoasele lalele, la cele mai multe varietăți de flori și la un preț mult mai mic decât în România. Sâmbătă seara spre exemplu, prețul florilor scade și mai mult astfel că puteți cumpăra 50 de trandafiri sub prețul de 10 euro. Florile se găsesc peste tot în magazine dar și pe străduțe în centrul orașelor. Mă regăsesc aici la categoria consumatorilor de cafea, multă cafea. Olandezii consumă cea mai mare cantitate de cafea din lume, după țările scandinave desigur.
Ei nu sunt adepții dulciurilor, astfel că daca ești invitat la o cafea să nu te aștepți că vei fi servit cu vreun platou de plăcinte sau prajituri, din contră vei primi un biscuite mic lângă ceașca de cafea.
Despre mâncarea olandezilor pot să vă zic deasemenea că este una foarte simplă. La masa de prânz spre exemplu ei mănâncă un sendvici care conține cașcaval, unt și șuncă, iar singura masă gătita este cina, care este servită în jur de ora 17:00 – 18:00.
Apoi în jurul orei 19:00 copiii merg la somn. Da ați auzit bine, îi învață de mici acest program, iar părinții sunt încurajați de către specialiști să îl urmeze, pentru sănătatea copiilor, ii ajută să se concentreze mai bine și să fie mult mai creativi și bine dispuși.
Despre copiii olandezi pot să vă zic că aproximativ 30% sunt născuți acasă, mi se pare super fain că sunt așa dedicați nașterii naturale și tot o dată sprijină foarte mult mamele și nou născuții în primele luni. De asemenea au și o rată foarte mare de alăptare.
Ce am mai descoperit minunat aici tot despre copii, este faptul că ei au o copilărie cum am avut-o noi. Genul acela de ieșit afară fară telefon, (majoritatea copiilor nu au un telefon mobil pana la sau chiar după vârsta de 12 ani, mi se pare absolut fascinant) se vizitează acasă sau la locul de joacă din apropierea casei lor și ies la joacă fără părinții lor de pe la 4 ani. Nici un copil în Olanda fie el chiar și bebeluș nu poartă căciulă iarna…wow.
Temperatura în case iarna este între 17 – 20 grade și asta doar în living unde își petrec timpul ziua, pentru că în dormitoare nu pornesc niciodată căldura. De aceea au și o imunitate mai bună.
Cam astea sunt primele impresii despre Olanda, sper să vă fie de folos și poate să vă inspire.
Dacă v-a plăcut lasați-mi o apreciere si dați mai departe. 😊