Ziua Regelui (Koningsdag)

Ziua Regelui Olandei a fost ieri 27 aprilie 2021, prima pentru noi în Olanda și din păcate în pandemie, dar am compensat cumva.

Drept urmare nu s-a organizat nimic din ce era obișnuit an de an, unde străzile erau pline de oamenii îmbracați în portocaliu, cu accesorii care mai de care îndraznețe și confetii. Regele obișnuiește de ziua lui să viziteze câte un oraș în fiecare an, să întâlnească localnicii de acolo și să dea mâna cu ei.

Anul acesta se pare ca a vizitat Eindhoven dar activitățile au fost făcute într-un studio transmise online și tv. Aici puteți afla mai multe : https://www.koninklijkhuis.nl/agenda/2021/04/27/koningsdag-2021.

Ce am făcut noi a fost să vizităm Zaanse Schans un sat unde sunt aduse casele tradiționale din toată Olanda și reconditionate. Tot aici găsim muzeul de panificație, muzeul ceasurilor sau muzeul Albert Heijn ( este cel mai faimos supermarket din Olanda și aici puteti vedea cum arăta în anul 1887 și cât de mult s-au schimbat cumparăturile de atunci). Desigur găsim și meșteșugurile olandeze cum arătau pe vremurile îndepărtate: fabrica de brănzeturi unde puteti gusta toate tipurile de brânză și desigur puteți cumpăra și pentru acasă, fabrica de cacao, fabrica de saboți de lemn sau casa țesătorului unde puteți vedea acele pânze mari cu morile de vânt din secolul al XVIII- lea prezentate de țesătorii care vă așteaptă în costume tradiționale.

Putem face plimbări cu bicilcleta, croziere cu barca timp de 25 de minute unde putem vedea morile de vânt mai de aproape și să le aflam povestea de la un ghid local.

Miroase delicios la Zaanse Schans. Rulourile proaspete de la muzeul de panificație, dulciurile de la Zaans Gedaan sau clătitele olandeze de la Pannenkoekenrestaurant de Kraai sunt irezistibile. Există o mulțime de locuri pentru a savura o ceașcă de cafea și prăjituri sau o masă delicioasă însă în perioada aceasta sunt în varianta take away. 

Pe lângă toate astea ne-am bucurat de minunatele peisaje și am făcut fotografii, am asezat aici câteva să vă bucurați și voi de ele.

Zile cu zâmbete!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: